CAT
29/6/2025
L’RCDE Stadium acull amb èxit el IV Congrés CUFADE:...
- Més de 300 persones han assistit en aquest debat sobre el futur de l’esport, on han participat...
20/6/2025
La UFEC tanca un acord de col·laboració amb Sant Aniol
UFEC
La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i l’empresa d’aigua mineral natural...
16/6/2025
'Vull que els escacs siguin un esport de referència a...
ENTREVISTA RAMON CHALMETA, NOU PRESIDENT FC ESCACS
Ramon Chalmeta inicia el seu mandat com a...
L’RCDE Stadium acull amb èxit el IV Congrés CUFADE: E-Sports, transformació, digitalització i noves tendències del sector esportiu autonòmic
- Més de 300 persones han assistit en aquest debat sobre el futur de l’esport, on han participat ponents com Gemma Mengual, Joan Verdú, Patry Jordan o el Príncep Omar bin Faisal
- El congrés també ha acollit l’‘E-Sports BCN Fest’, un esdeveniment que ha englobat les finals presencials de la Lliga Catalana d’E-Sports i la Copa CUFADE
El IV Congrés Nacional de CUFADE ha convertit l’RCDE Stadium en l’epicentre del debat i la reflexió sobre el futur de l’esport. Organitzat per la Confederación de Uniones de Federaciones Autonómicas Deportivas de España (CUFADE) i amb el suport de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), l’acte ha reunit més de 300 líders, esportistes, gestors i professionals del sector, en una jornada on la innovació, la digitalització, la sostenibilitat, els E-Sports i el benestar emocional han estat els grans eixos.
La jornada s’ha iniciat amb la benvinguda institucional del president de la UFEC i CUFADE, Gerard Esteva, que ha volgut destacar que “la unió fa la força, i anar junts ens permetrà arribar als èxits i objectius que ens marquem per l’esport autonòmic”. També ha participat en la benvinguda el Secretari General del Departament d’Esports de la Generalitat de Catalunya, Abel García.
La primera taula, centrada en la salut mental a l’alta competició, ha donat veu a experiències colpidores i honestes. El nadador artístic Dennis González, medallista mundial, ha explicat que “la salut mental és un esport més, com ara una assignatura. Ens preparen no només com a esportistes, també com a persones”. En la mateixa línia, Joan Verdú, exjugador de futbol professional i referent de l’RCD Espanyol, ha reflexionat sobre les pressions invisibles i Juan Ferrer, Strongman i atleta d’alt rendiment, ha ressaltat que “és fonamental la formació dels entrenadors. Han de saber com tenir cura i tractar els seus esportistes”. La taula ha estat moderada per la periodista Helena Condis.
En el segon bloc, dedicat al model esportiu espanyol, Gemma Mengual ha subratllat que “a Espanya sí que hi ha detectors de talent, però tot comença als clubs, que són el primer lloc on acudeixen els esportistes quan comencen”. Al seu costat, Paco Cubelos, també olímpic en piragüisme, ha explicat la seva experiència: “la mateixa persona que em va veure muntar en una piragua per primera vegada ha estat qui m'ha portat tres Jocs Olímpics”.
En la tercera taula, dedicada a la monetització de les entitats esportives, Jordi Merino, Director d’expansió i gestió de concessions municipals de la UFEC i president de la FEEC, ha presentat ‘UFEC Travel’, “l’agència de viatges de l’esport que començarà a funcionar a partir de setembre”. També ha destacat que des de la UFEC s’està oferint a clubs i federacions suport tècnic i administratius per tirar endavant concessions i així puguin gestionar instal·lacions esportives.
David Pampliega, expert en inversió esportiva, ha aportat la seva visió del sector: “Les marques ja no busquen només grans campanyes generalistes. Estan apostant per acords amb entitats que tinguin una comunitat propera”. La taula ha anat a càrrec de la periodista Begoña Villarrubia, que ha actuat com a moderadora.
Un dels punts culminants del congrés ha estat la taula sobre E-Sports i els Jocs Olímpics, amb protagonistes internacionals com el Príncep Omar bin Faisal, president de la Federació Jordana d’E-Sports, que ha valorat molt positivament aquest auge dels E-Sports. Al seu costat, Boban Totovski, secretari general de la Federació Internacional d’E-Sports, ha insistit en la importància d’aquesta modalitat: “hi ha entrenadors, psicòlegs, rutines diàries… Són atletes professionals”. La sessió ha estat moderada per Mostafa Abusamra, Director d’Estratègia Regional a HealthyGaming.
La cinquena taula ha posat el focus en les finances esportives, amb la participació de líders del sector com Carlos Blanco, que ha donat els següents consells: “Cal insistir, aprendre i emprendre”. També han intervingut Matteo Samaranch, Director de Desenvolupament de Negocis d’ATM MEDIA i Eduardo Pomares, Director d’Institucions Privades de Banco Santander Espanya.
La sessió sobre marca esportiva i xarxes socials ha comptat amb l’influencer Patry Jordan, qui ha reconegut que “quan algú que em segueix i em diu que l'he ajudat, entenc que aquest és el veritable sentit del que faig”. També ha participat Laia Cachinero, Directora de Màrqueting d’Etenon Fitness: “A l'hora de col·laborar, ens fixem en el perfil, en els valors que transmet i com es comunica amb la seva comunitat”. I finalment Ana María Labrada, Responsable de Xarxes Socials de Verti Espanya, insisteix en què “les mètriques importen, però el més important és que hi hagi coherència i connexió real”.
El congrés ha culminat amb una taula sobre la IA aplicada a l’esport, on Montserrat Rigall, periodista especialitzada, ha advertit que la IA es tracta d’un “complement”. Neema Balolebwami Nelly, fundadora d’EMEA Venture Builder i NEEMA AI, i Aurea Rodríguez, experta en innovació i tecnologia amb més de 20 anys d’experiència al sector públic i privat, han destacat el paper de la IA en els diferents àmbits del dia a dia.
En paral·lel al congrés, s’ha celebrat l’E-Sports BCN Fest, un veritable espectacle competitiu amb les finals presencials de la Lliga Catalana d’E-Sports i la Copa CUFADE, reunint els millors jugadors estatals de videojocs com Gran Turismo (Automobilisme), FC25 (Futbol), Madden NFL (Futbol americà), Lichess.org (Escacs), MLB The Show (Beisbol), Just Dance (Ball Esportiu), EXR (Rem), Play eSailing (Vela) i Zycle bkool (Ciclisme).
Tots ells i elles, representants de diferents comunitats autònomes, han competit amb fair play i esperit esportiu, posant en valor el creixement d’una modalitat que combina esports tradicionals amb tecnologia de darrera generació. L’ambient a l’RCDE Stadium ha estat vibrant, amb una gran presència de famílies, joves, escoles esportives i aficionats vinguts d’arreu.
L’esdeveniment ha combinat entusiasme, tecnologia i esport en un format vibrant, obert al públic i amb gran seguiment a les xarxes.
La UFEC tanca un acord de col·laboració amb Sant Aniol
UFEC
La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i l’empresa d’aigua mineral natural Sant Aniol han formalitzat un acord de col·laboració per promoure conjuntament els valors de l’esport i el compromís amb la salut i el territori.
A través d’aquest acord, Sant Aniol estarà present en el desenvolupament de les activitats i esdeveniments esportius de la UFEC. A més, ambdues entitats es comprometen a treballar conjuntament pel creixement de l’esport català a través de campanyes digitals i col·laboracions.
“Alinear-nos amb els millors ens fa avançar, i per això hem signat aquest acord amb Sant Aniol. Els nostres esportistes catalans, que també són els millors del món, podran gaudir d’aquesta aigua natural de qualitat”, ha afirmat Gerard Esteva, president de la UFEC.
“Sant Aniol és una aigua molt singular i especial, i l’única d’origen volcànic de la península Ibèrica. Té unes característiques molt beneficioses pels esportistes. L’esport i l’aigua són un binomi d’èxit, i esperem que aquesta col·laboració sigui profitosa i de llarg termini”, ha assenyalat Andreu Galindo, director general de Sant Aniol.
Sobre Sant Aniol
Fundada l’any 1993, Sant Aniol és una empresa familiar. L’aigua de Sant Aniol, que s’extreu a més de 100 metres de profunditat, és l’única d’origen volcànic de la Península Ibèrica. Neix en un paratge de lava sedimentada i roca volcànica. Aquest origen singular li confereix unes característiques extraordinàries de puresa, qualitat i una rica composició mineral. Sant Aniol hidrata de manera natural i aporta magnesi, bicarbonat i calci, amb un contingut molt baix en sodi.
'Vull que els escacs siguin un esport de referència a Catalunya, reconegut també pel seu valor social i educatiu'
ENTREVISTA RAMON CHALMETA, NOU PRESIDENT FC ESCACS
Ramon Chalmeta inicia el seu mandat com a president de la Federació Catalana d’Escacs amb una visió clara: modernitzar la institució, apropar-la als clubs i fer dels escacs una eina de transformació social. Amb reptes com la igualtat de gènere, la digitalització i la internacionalització sobre la taula, aposta per consolidar una estructura forta i inclusiva que impulsi la participació a tots els nivells.
El meu principal objectiu és fer créixer els escacs a Catalunya, fomentant el treball conjunt entre clubs, escoles i institucions, professionalitzar la gestió federativa i millorar-ne la visibilitat.
Un dels grans reptes és avançar cap a la igualtat dins del nostre esport. Actualment, només el 7% de les llicències són femenines, i per això em proposo impulsar el primer pla d’igualtat de la nostra Federació, amb l’objectiu d’augmentar significativament la participació de les dones en els escacs.
També considero essencial aprofitar les eines digitals per arribar a un públic més ampli i modernitzar l’estructura federativa.
Finalment, volem continuar treballant per a la internacionalització dels escacs catalans. La nostra Federació ja va formar part de la Federació Internacional en el passat, i un dels nostres propòsits és recuperar aquest estatus i fer sentir la veu dels escacs catalans arreu del món.
El mandat de Pepo Viñas va estar marcat per moments complicats, com la pandèmia, però es va aconseguir mantenir la cohesió del col·lectiu i adaptar-se amb rapidesa a les noves circumstàncies.
Un dels èxits destacats del seu mandat va ser la forta aposta per la internacionalització de la Federació, amb l’organització de competicions de primer nivell com el Campionat del Món de Seleccions Femenines i el Campionat de la Mediterrània.
Tot això es va dur a terme mantenint una gran salut financera, que ens permet afrontar nous reptes amb garanties. A més, l’any 2024 es va assolir un màxim històric de llicències, superant les 8.000.
Actualment, els escacs a Catalunya viuen un bon moment: hi ha un interès creixent i disposem d’una base sòlida per continuar avançant.
La Federació Catalana d’Escacs és, i ha de continuar sent, una federació de clubs.
Aquest ha de ser el nostre model de futur: una Federació moderna, que utilitzi la tecnologia per millorar la gestió i que estigui molt més a prop dels clubs, fomentant un contacte directe i una participació activa.
No només hem de desenvolupar les nostres pròpies activitats, sinó que també hem de ser un motor que impulsi els clubs, proporcionant-los les eines adequades per ajudar-los a créixer: en els escacs de base, en la participació femenina, en la inclusió de la gent gran, i en tots aquells àmbits que facin créixer els escacs arreu del territori.
Ho farem reforçant la base. Continuarem impulsant el nostre programa d’"Escacs i Escola", establint vincles estables amb els centres educatius i creant ponts entre el món escolar i el món federatiu.
El pla d’igualtat serà una eina clau per fer créixer les llicències femenines. Volem ajudar els clubs a fomentar espais més inclusius i a treballar activament per incrementar la participació de les dones en els escacs.
També volem fer créixer la participació de la gent gran. Potenciarem les competicions específiques i promourem programes en casals, biblioteques, ateneus i altres espais per apropar els escacs a aquest col·lectiu, cada cop més nombrós al nostre país.
El balanç és positiu ja que disposem d’una gran xarxa de clubs, una activitat molt intensa i un interès social creixent pels escacs.
Ara bé, cal seguir avançant. És prioritari reforçar la formació, millorar la visibilitat pública dels nostres esdeveniments i garantir que l’accés als escacs arribi a tot el territori.
També vull augmentar el suport als clubs, ajudant-los a créixer i a enfortir les seves estructures per fer-los més sòlids i sostenibles.
M’agradaria que aquest fos recordat com un mandat de consolidació i modernització.
El meu objectiu és deixar una Federació més moderna, eficient, inclusiva i amb una estructura sòlida, preparada per afrontar els reptes de futur.
Però, sobretot, voldria haver contribuït a fer dels escacs un esport de referència a Catalunya, amb una presència reconeguda a nivell internacional, no només en l’àmbit competitiu, sinó també en el vessant social i educatiu.
Els escacs tenen un valor immens com a eina educativa, de cohesió social i de prevenció de malalties mentals.
Contribueixen al desenvolupament del pensament crític, la concentració i la presa de decisions, alhora que fomenten valors essencials com la perseverança, el respecte i la igualtat.
Actualment, diversos centres penitenciaris de Catalunya ja utilitzen els escacs com a eina de reinserció social, i els resultats són prometedors.
Per tot això, crec fermament que els escacs poden tenir un paper fonamental en escoles, centres socials i en projectes vinculats a la salut mental o a la inclusió social.
29/6/2025
L’RCDE Stadium acull amb èxit el IV Congrés CUFADE:...
- Més de 300 persones han assistit en aquest debat sobre el futur de l’esport, on han participat...
29/6/2025
L’RCDE Stadium acull amb èxit el IV Congrés CUFADE: E-Sports, transformació, digitalització i noves tendències del sector esportiu autonòmic
- Més de 300 persones han assistit en aquest debat sobre el futur de l’esport, on han participat ponents com Gemma Mengual, Joan Verdú, Patry Jordan o el Príncep Omar bin Faisal
- El congrés també ha acollit l’‘E-Sports BCN Fest’, un esdeveniment que ha englobat les finals presencials de la Lliga Catalana d’E-Sports i la Copa CUFADE
El IV Congrés Nacional de CUFADE ha convertit l’RCDE Stadium en l’epicentre del debat i la reflexió sobre el futur de l’esport. Organitzat per la Confederación de Uniones de Federaciones Autonómicas Deportivas de España (CUFADE) i amb el suport de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), l’acte ha reunit més de 300 líders, esportistes, gestors i professionals del sector, en una jornada on la innovació, la digitalització, la sostenibilitat, els E-Sports i el benestar emocional han estat els grans eixos.
La jornada s’ha iniciat amb la benvinguda institucional del president de la UFEC i CUFADE, Gerard Esteva, que ha volgut destacar que “la unió fa la força, i anar junts ens permetrà arribar als èxits i objectius que ens marquem per l’esport autonòmic”. També ha participat en la benvinguda el Secretari General del Departament d’Esports de la Generalitat de Catalunya, Abel García.
La primera taula, centrada en la salut mental a l’alta competició, ha donat veu a experiències colpidores i honestes. El nadador artístic Dennis González, medallista mundial, ha explicat que “la salut mental és un esport més, com ara una assignatura. Ens preparen no només com a esportistes, també com a persones”. En la mateixa línia, Joan Verdú, exjugador de futbol professional i referent de l’RCD Espanyol, ha reflexionat sobre les pressions invisibles i Juan Ferrer, Strongman i atleta d’alt rendiment, ha ressaltat que “és fonamental la formació dels entrenadors. Han de saber com tenir cura i tractar els seus esportistes”. La taula ha estat moderada per la periodista Helena Condis.
En el segon bloc, dedicat al model esportiu espanyol, Gemma Mengual ha subratllat que “a Espanya sí que hi ha detectors de talent, però tot comença als clubs, que són el primer lloc on acudeixen els esportistes quan comencen”. Al seu costat, Paco Cubelos, també olímpic en piragüisme, ha explicat la seva experiència: “la mateixa persona que em va veure muntar en una piragua per primera vegada ha estat qui m'ha portat tres Jocs Olímpics”.
En la tercera taula, dedicada a la monetització de les entitats esportives, Jordi Merino, Director d’expansió i gestió de concessions municipals de la UFEC i president de la FEEC, ha presentat ‘UFEC Travel’, “l’agència de viatges de l’esport que començarà a funcionar a partir de setembre”. També ha destacat que des de la UFEC s’està oferint a clubs i federacions suport tècnic i administratius per tirar endavant concessions i així puguin gestionar instal·lacions esportives.
David Pampliega, expert en inversió esportiva, ha aportat la seva visió del sector: “Les marques ja no busquen només grans campanyes generalistes. Estan apostant per acords amb entitats que tinguin una comunitat propera”. La taula ha anat a càrrec de la periodista Begoña Villarrubia, que ha actuat com a moderadora.
Un dels punts culminants del congrés ha estat la taula sobre E-Sports i els Jocs Olímpics, amb protagonistes internacionals com el Príncep Omar bin Faisal, president de la Federació Jordana d’E-Sports, que ha valorat molt positivament aquest auge dels E-Sports. Al seu costat, Boban Totovski, secretari general de la Federació Internacional d’E-Sports, ha insistit en la importància d’aquesta modalitat: “hi ha entrenadors, psicòlegs, rutines diàries… Són atletes professionals”. La sessió ha estat moderada per Mostafa Abusamra, Director d’Estratègia Regional a HealthyGaming.
La cinquena taula ha posat el focus en les finances esportives, amb la participació de líders del sector com Carlos Blanco, que ha donat els següents consells: “Cal insistir, aprendre i emprendre”. També han intervingut Matteo Samaranch, Director de Desenvolupament de Negocis d’ATM MEDIA i Eduardo Pomares, Director d’Institucions Privades de Banco Santander Espanya.
La sessió sobre marca esportiva i xarxes socials ha comptat amb l’influencer Patry Jordan, qui ha reconegut que “quan algú que em segueix i em diu que l'he ajudat, entenc que aquest és el veritable sentit del que faig”. També ha participat Laia Cachinero, Directora de Màrqueting d’Etenon Fitness: “A l'hora de col·laborar, ens fixem en el perfil, en els valors que transmet i com es comunica amb la seva comunitat”. I finalment Ana María Labrada, Responsable de Xarxes Socials de Verti Espanya, insisteix en què “les mètriques importen, però el més important és que hi hagi coherència i connexió real”.
El congrés ha culminat amb una taula sobre la IA aplicada a l’esport, on Montserrat Rigall, periodista especialitzada, ha advertit que la IA es tracta d’un “complement”. Neema Balolebwami Nelly, fundadora d’EMEA Venture Builder i NEEMA AI, i Aurea Rodríguez, experta en innovació i tecnologia amb més de 20 anys d’experiència al sector públic i privat, han destacat el paper de la IA en els diferents àmbits del dia a dia.
En paral·lel al congrés, s’ha celebrat l’E-Sports BCN Fest, un veritable espectacle competitiu amb les finals presencials de la Lliga Catalana d’E-Sports i la Copa CUFADE, reunint els millors jugadors estatals de videojocs com Gran Turismo (Automobilisme), FC25 (Futbol), Madden NFL (Futbol americà), Lichess.org (Escacs), MLB The Show (Beisbol), Just Dance (Ball Esportiu), EXR (Rem), Play eSailing (Vela) i Zycle bkool (Ciclisme).
Tots ells i elles, representants de diferents comunitats autònomes, han competit amb fair play i esperit esportiu, posant en valor el creixement d’una modalitat que combina esports tradicionals amb tecnologia de darrera generació. L’ambient a l’RCDE Stadium ha estat vibrant, amb una gran presència de famílies, joves, escoles esportives i aficionats vinguts d’arreu.
L’esdeveniment ha combinat entusiasme, tecnologia i esport en un format vibrant, obert al públic i amb gran seguiment a les xarxes.
20/6/2025
La UFEC tanca un acord de col·laboració amb Sant Aniol
UFEC
La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i l’empresa d’aigua mineral natural...
20/6/2025
La UFEC tanca un acord de col·laboració amb Sant Aniol
UFEC
La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i l’empresa d’aigua mineral natural Sant Aniol han formalitzat un acord de col·laboració per promoure conjuntament els valors de l’esport i el compromís amb la salut i el territori.
A través d’aquest acord, Sant Aniol estarà present en el desenvolupament de les activitats i esdeveniments esportius de la UFEC. A més, ambdues entitats es comprometen a treballar conjuntament pel creixement de l’esport català a través de campanyes digitals i col·laboracions.
“Alinear-nos amb els millors ens fa avançar, i per això hem signat aquest acord amb Sant Aniol. Els nostres esportistes catalans, que també són els millors del món, podran gaudir d’aquesta aigua natural de qualitat”, ha afirmat Gerard Esteva, president de la UFEC.
“Sant Aniol és una aigua molt singular i especial, i l’única d’origen volcànic de la península Ibèrica. Té unes característiques molt beneficioses pels esportistes. L’esport i l’aigua són un binomi d’èxit, i esperem que aquesta col·laboració sigui profitosa i de llarg termini”, ha assenyalat Andreu Galindo, director general de Sant Aniol.
Sobre Sant Aniol
Fundada l’any 1993, Sant Aniol és una empresa familiar. L’aigua de Sant Aniol, que s’extreu a més de 100 metres de profunditat, és l’única d’origen volcànic de la Península Ibèrica. Neix en un paratge de lava sedimentada i roca volcànica. Aquest origen singular li confereix unes característiques extraordinàries de puresa, qualitat i una rica composició mineral. Sant Aniol hidrata de manera natural i aporta magnesi, bicarbonat i calci, amb un contingut molt baix en sodi.
16/6/2025
'Vull que els escacs siguin un esport de referència a...
ENTREVISTA RAMON CHALMETA, NOU PRESIDENT FC ESCACS
Ramon Chalmeta inicia el seu mandat com a...
16/6/2025
'Vull que els escacs siguin un esport de referència a Catalunya, reconegut també pel seu valor social i educatiu'
ENTREVISTA RAMON CHALMETA, NOU PRESIDENT FC ESCACS
Ramon Chalmeta inicia el seu mandat com a president de la Federació Catalana d’Escacs amb una visió clara: modernitzar la institució, apropar-la als clubs i fer dels escacs una eina de transformació social. Amb reptes com la igualtat de gènere, la digitalització i la internacionalització sobre la taula, aposta per consolidar una estructura forta i inclusiva que impulsi la participació a tots els nivells.
El meu principal objectiu és fer créixer els escacs a Catalunya, fomentant el treball conjunt entre clubs, escoles i institucions, professionalitzar la gestió federativa i millorar-ne la visibilitat.
Un dels grans reptes és avançar cap a la igualtat dins del nostre esport. Actualment, només el 7% de les llicències són femenines, i per això em proposo impulsar el primer pla d’igualtat de la nostra Federació, amb l’objectiu d’augmentar significativament la participació de les dones en els escacs.
També considero essencial aprofitar les eines digitals per arribar a un públic més ampli i modernitzar l’estructura federativa.
Finalment, volem continuar treballant per a la internacionalització dels escacs catalans. La nostra Federació ja va formar part de la Federació Internacional en el passat, i un dels nostres propòsits és recuperar aquest estatus i fer sentir la veu dels escacs catalans arreu del món.
El mandat de Pepo Viñas va estar marcat per moments complicats, com la pandèmia, però es va aconseguir mantenir la cohesió del col·lectiu i adaptar-se amb rapidesa a les noves circumstàncies.
Un dels èxits destacats del seu mandat va ser la forta aposta per la internacionalització de la Federació, amb l’organització de competicions de primer nivell com el Campionat del Món de Seleccions Femenines i el Campionat de la Mediterrània.
Tot això es va dur a terme mantenint una gran salut financera, que ens permet afrontar nous reptes amb garanties. A més, l’any 2024 es va assolir un màxim històric de llicències, superant les 8.000.
Actualment, els escacs a Catalunya viuen un bon moment: hi ha un interès creixent i disposem d’una base sòlida per continuar avançant.
La Federació Catalana d’Escacs és, i ha de continuar sent, una federació de clubs.
Aquest ha de ser el nostre model de futur: una Federació moderna, que utilitzi la tecnologia per millorar la gestió i que estigui molt més a prop dels clubs, fomentant un contacte directe i una participació activa.
No només hem de desenvolupar les nostres pròpies activitats, sinó que també hem de ser un motor que impulsi els clubs, proporcionant-los les eines adequades per ajudar-los a créixer: en els escacs de base, en la participació femenina, en la inclusió de la gent gran, i en tots aquells àmbits que facin créixer els escacs arreu del territori.
Ho farem reforçant la base. Continuarem impulsant el nostre programa d’"Escacs i Escola", establint vincles estables amb els centres educatius i creant ponts entre el món escolar i el món federatiu.
El pla d’igualtat serà una eina clau per fer créixer les llicències femenines. Volem ajudar els clubs a fomentar espais més inclusius i a treballar activament per incrementar la participació de les dones en els escacs.
També volem fer créixer la participació de la gent gran. Potenciarem les competicions específiques i promourem programes en casals, biblioteques, ateneus i altres espais per apropar els escacs a aquest col·lectiu, cada cop més nombrós al nostre país.
El balanç és positiu ja que disposem d’una gran xarxa de clubs, una activitat molt intensa i un interès social creixent pels escacs.
Ara bé, cal seguir avançant. És prioritari reforçar la formació, millorar la visibilitat pública dels nostres esdeveniments i garantir que l’accés als escacs arribi a tot el territori.
També vull augmentar el suport als clubs, ajudant-los a créixer i a enfortir les seves estructures per fer-los més sòlids i sostenibles.
M’agradaria que aquest fos recordat com un mandat de consolidació i modernització.
El meu objectiu és deixar una Federació més moderna, eficient, inclusiva i amb una estructura sòlida, preparada per afrontar els reptes de futur.
Però, sobretot, voldria haver contribuït a fer dels escacs un esport de referència a Catalunya, amb una presència reconeguda a nivell internacional, no només en l’àmbit competitiu, sinó també en el vessant social i educatiu.
Els escacs tenen un valor immens com a eina educativa, de cohesió social i de prevenció de malalties mentals.
Contribueixen al desenvolupament del pensament crític, la concentració i la presa de decisions, alhora que fomenten valors essencials com la perseverança, el respecte i la igualtat.
Actualment, diversos centres penitenciaris de Catalunya ja utilitzen els escacs com a eina de reinserció social, i els resultats són prometedors.
Per tot això, crec fermament que els escacs poden tenir un paper fonamental en escoles, centres socials i en projectes vinculats a la salut mental o a la inclusió social.
Resum UFEC 2024
Rambla Catalunya 81, pral
08008 Barcelona
tel: 93 487 45 75 | fax: 93 488 04 75